fbpx

Drazí kočičí přátelé, pro velký zájem jsme pro vás připravili návod, jak vyrábíme boudičky pro venkovní kočky. Přidali jsme i pár tipů, které můžou být při výrobě užitečné. Ale je jenom na vás, jak vaše boudička bude nakonec vypadat. Věříme, že námi uvedený postup výroby je srozumitelný a poslouží jako dobrá inspirace pro přípravu boudiček 😊 Pokud byste potřebovali ještě něco k doplnění, tak nám napište 😉

 

Potřebný materiál a vybavení: 

  • Polystyrenový termobox, nejlépe se nám osvědčila velikost Z (tady). Do tohoto termoboxu se můžou pohodlně schovat až dvě kočičky. Pokud boudičku potřebujete připravit pouze pro jednu kočku individualistku 😊, doporučujeme zvolit menší rozměr termoboxu, třeba velikost V (tady).
  • Ostrý nůž na vyřezání vstupního otvoru. Zde je více možností, jak otvor vyřezat. Osvědčil se nám třeba malý nůž na řezání koberců a lina, který je opravdu ostrý a zvládne i silnější polystyrén (termoboxy mají sílu 3,5 cm). Určitě lze použít i speciální nůž nebo pilku na polystyrén. Pokud ale máte možnost, tak absolutně nejlepším nástrojem na výřez otvorů je tepelný nůž na polystyrén. Výřez otvoru je s ním opravdu velice jednoduchý a rychlý, a hlavně není pak potřeba žádný úklid, protože neodlétávají kousky polystyrénu jako při ručním nářadí. Za nás určitě top výbava 😊
  • Barva na nátěr boudičky – nám se osvědčilo boudičky natřít barvou, a to z důvodu zvýšení jejich odolnosti vůči vnějším vlivům a také kvůli jejich lepšímu splynutí s okolním prostředím. Čím méně jsou boudičky viditelné v prostředí, tím větší klid a bezpečí pro kočky 😊 Většinou využíváme hnědý odstín, ale lze podle konkrétní situace zvolit i jiný, třeba zelený. Konkrétně používáme barvu Eternal mat akrylátový, nejčastěji odstín 09-tmavě hnědý. Balení 0,7 kg vystačí cca na nátěr 3 velkých boudiček a 1 malé boudičky. Konečná spotřeba závisí od sytosti nátěru a savosti materiálu. Nátěr nanášíme ve 2 vrstvách v časovém rozmezí min. 4 hodin mezi nátěry. Pokud zvolíte na nátěr jinou barvu, ujistěte se prosím, že barva není toxická, tedy nebezpečná pro zvířata a lidi. Tyto informace vždy naleznete v bezpečnostním listu výrobce barvy.
  • Štětce na nanášení barvy – nejlépe se nám osvědčily dvě velikosti, 70 mm na větší plochy a 20 mm na detaily.
  • Papírová šablona otvoru a tužka na náčrt otvoru k vyřezání – toto se hodí hlavně pokud vyrábíte více boudiček najednou, urychlí to práci.
  • Pokud boudičky vyrábíte někde v interiéru, doporučujeme nějakou fólii nebo karton na ochranu podlahy, hlavně ve fázi nátěru.
  • Výplň boudičky – samotnou boudičku je ještě potřeba vyplnit, zvýšíme tak její tepelně izolační vlastnosti. Levnější variantou výplně je seno. Lepší, ale dražší volbou je pak dřevitá vlna. S oběma máme dobrou zkušenost. Zcela nevhodnou výplní jsou ručníky, deky nebo jiné textilie, které vlivem počasí vlhnou.
Zásilka termoboxů

Termoboxy při dodání  

Termoboxy před úpravou

Termoboxy před úpravou

Termoboxy před úpravou

Termoboxy před úpravou

Potřebné nářadí a vybavení

Potřebné nářadí a vybavení

Pokud máme vše připraveno, samotný postup výroby je již velice jednoduchý:

  • 1. Vyřežeme vstupní otvor. My nejčastěji umísťujeme otvor cca 10 cm od kraje a odspodu boudičky, přičemž otvor děláme na delší straně boudičky. Nicméně, umístění otvoru je velice individuální a otvor se dá umístit i např. 15–20 cm odspodu boudičky.
    Není se tedy třeba bát, zda otvor umístíme zcela přesně, jedná se o orientační údaj. Podstatou umístění otvoru je, aby nebyl příliš vysoko, kdy třeba kotě může mít problém se do něj dostat. Nebo naopak příliš nízko, kdy může do boudičky vlézt bez problémů jiné zvíře, např. ježek. I když ježky máme moc rádi, pokud se zabydlí v boudičce, kočka jí již nebude používat.
    Velikost vstupního otvoru je také částečně individuální záležitostí. Někdo dělá čtvercové vstupy, někdo kruhové. Při otvorech je také potřeba si uvědomit, že pokud bude otvor příliš velký, kočce bude v boudičce zima. Pokud naopak příliš malý, může boudička působit na kočku jako past a nebude jí používat. Obecně se udává ideální velikost otvoru od 10 do 20 cm. My tedy volíme zlatou střední cestu a vyřezáváme čtverec o velikosti strany 15 cm 😊.

Šablona na výřez

Šablona na výřez

Šablona na výřez

Šablona na výřez

Hotový výřez

Hotový výřez

  •  2. Takto připravenou boudičku natřeme výše zmíněnou barvou ve dvou vrstvách v časovém rozmezí min. 4 hodin mezi nátěry.
  •  3. Hotovou boudičku ještě naplníme zvolenou výplní, ideálně do 1/3 výšky boudičky a výplň provzdušníme, ať si jí pak kočičky můžou hezky uležet. A to je vše, máme HOTOVO 😊

Příprava na nátěr

Příprava na nátěr

Boudička po prvním nátěru

Boudička po prvním nátěru

Boudička po druhém nátěru

Boudička po druhém nátěru

Finální boudička s výplní

Finální boudička s výplní

Přikládáme ještě pár rad, jak nejlépe umístit hotové boudičky:

  • Samotná polystyrénová boudička má sílu stěny 3,5 cm. Proto je boudičky lepší izolovat od země, a to přidáním podstavce pod boudičku o výšce 2–3 cm. Jako podstavec můžeme použít další polystyrén nebo dřevěné desky a podobně.
  • Hotovou boudičku doporučujeme zatížit kameny, a to hned ze dvou důvodů. Prvním je bezpečnost koček, aby se boudička nemohla při pohybu kočky převrátit. Druhým, aby nedošlo k otevření víka boudičky, protože by pak došlo, vlivem počasí, k znehodnocení výplně boudičky.
  • Obecně se doporučuje boudičky umísťovat tak, aby byly chráněny před větrem a deštěm. Tedy například ve křoví, pod hustým porostem stromů, pod nějakým přístřeškem a podobně. Pokud takové místo v lokalitě výskytu koček nemáme, vyrábíme ještě navíc k boudičkám tzv. verandy. Jedná se o polystyrénové desky, které opět natřeme barvou a umístíme kolem boudičky tak, abychom vytvořili alespoň nějaký přístřešek sloužící jako ochrana před větrem a deštěm.
  • Ideální je, pokud máme možnost boudičku umístit na klidném, tichém místě. Takzvaně co nejvíce “neviditelně”, aby se navzájem nerušili lidé ani kočky.

Příklad umístění

Příklad umístění

Příklad umístění

Příklad umístění

Ukázka "verandy"

Ukázka „verandy“

Nezapomeňte prosím, že stav boudiček je potřeba průběžně kontrolovat. Jednak kvůli tomu, jestli nejsou poničené, ale také proto, zda není potřeba vyměnit výplň. Také pokud zjistíme, že boudičku kočky na místě nepoužívají, tak se pokusíme pro ni najít lepší místo.

Závěrem bychom rádi shrnuli, že neexistuje žádný jednotný postup na přípravu boudiček pro kočky, každá organizace je vyrábí trochu jinak. Proto se není potřeba bát zvolit vlastní postup. Fantazii a šikovnosti se meze nekladou 😊

Neváhejte, sdílejte, a hlavně vyrábějte s námi, ať mají kočičky hezkou zimu 😊 Za všechny kočičáky vám moc děkujeme!

Pomáhejte s námi kočkám bez domova: